Posts

Showing posts from August, 2017

Book Review #12 (Part 2): KRISIS 1 - LARI MANAP LARI

Image
Tajuk: KRISIS 1 - LARI MANAP LARI
Penulis : Syauqie MK
ISBN: 978-967-14459-6-9
Terbitan: Tebook Press
Tahun Terbitan: 2017

"LARI MANAP LARI" seperti tajuknya begitulah yang dirasakan sepanjang proses pembacaan mini novel  ini. Terkejar - kejar mencari jawapan kepada misteri yang tersembunyi. Plot cerita yang teratur, mudah difahami dan jalan cerita yang lancar seperti pemanduan di highway PLUS Utara - Selatan.



Ini kisah tentang Manap seorang ketua gangster di Pulau Mutiara @ dikenali sebagai Tok Ayah Manap. Kumpulannya digelar Geng 304 dan berpegang teguh kepada prinsip "NO to DRUG". Setiap ahli baru yang ingin menyertai gengnya perlu melalui ujian kesihatan. Dah macam minta kerja dengan kerajaan je, kena pergi medical check-up. Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengah hari. Begitulah nasib malang Manap bila orang kepercayaannya Din Botak telah berpaling tadah. Jadi apa yang Manap perlu lakukan untuk selamatkan dirinya dari semua masalah ini. 
Pe…

Book Review #14: Cikgu Kelas Sebelah

Image
Tajuk: Cikgu Kelas Sebelah Penulis : Mohd Fadli Salleh ISBN: 978-967-20620-73 Terbitan: Komrad Buku Tahun Terbitan: 2017
Setiap orang ada perkara yang mampu melemahkan. Contoh seorang shopaholic memang tidak dapat menahan diri dari shopping. Begitu juga yang terjadi kepada diri aku yang kerdil ini. Hajat di hati hanya ingin tengok - tengok saja. Nak survey apa yang best untuk dibeli masa MABOPA Book Fair. Sayang sekali, helaian demi helaian di selak, aku terperangkap. Kelakar, sedih, gembira. Semuanya bercampur dalam naskah ini. Akhirnya aku terbeli juga "CIKGU KELAS SEBELAH"



Buku ini memaparkan kisah - kisah pendek yang pernah dilalui oleh penulisnya sendiri - Cikgu Fadli Salleh. Berbagai kerenah anak muridnya diceritakan untuk perkongsian bersama. Kerjaya sebagai cikgu bukan semudah yang disangka. Banyak ragam anak murid yang mereka perlu hadapi, bukan setakat mengajar subjek yang ditetapkan oleh pihak sekolah saja. Di sini kita boleh lihat bagaimana seorang cikgu perlu b…

Book Review #13: Gerak Gempar

Image
Tajuk: Gerak Gempar
Penulis : Norden Mohamed
ISBN: 978-967-13987-1-5
Terbitan: Layar Minda Publications
Tahun Terbitan: 2017


Puas hati. Itu perkataan pertama muncul difikiran bila muka surat terakhir habis dibaca. Segala persoalan berjaya ditutup dengan kemas. Tiada lagi tanda tanya yang berlegar difikiran. Kisah Fariz Zafar, Datuk Rauzah, Jeffri Zain dan rampasan kapal Lancang Kuning disudahkan dengan sempurna. Tahniah kepada penulis novel Gerak Gempar Tuan Norden Mohamed.

GERAK GEMPAR sebuah novel aksi berkaitan dengan jenayah colar putih. Krisis tercetus bila pelayaran kapal Lancang Kuning diserang sekumpulan lanun Somalia yang dikenali sebagai Bad Holac. WALI 9 serta-merta dikumpulkan bagi menangani krisis besar ini. Mereka mengumpul maklumat dari jabatan masing - masing bagi merangka operasi untuk menyelamatkan kapal Lancang Kuning.



"Jom LIKE page kami D'ulatbuku. Banyak info menarik tentang buku akan kami kongsikan"
Bagi Extron Corporation, kejadian itu menjadi satu …