Senarai buku-buku menarik untuk dibaca tahun 2018



1. HIKAYAT SATRIA SATRIA SEJATI: ARUS PERUBAHAN 

Bakal terbit tidak lama lagi. Follow FB page Hilal Asyraf Offical, slot pre-order telah dibuka dari 15-Feb-2018 hingga 15-Mar-2018.

Untuk makluman, novel ini merupakan kesinambungan dari novel Hikayat Satria Satria Sejati: Generasi Baru. Kisah Ariki seorang anak Maharaja yang tidak suka dan setuju dengan gaya hidup ayahandanya. Dia bangkit menentang dan bertemu dengan Aifer dan Kabeer. Mereka berdua membimbing Ariki dan menunjukkannya jalan kebenaran. Selain itu, mereka juga melatih Ariki menggunakan dan mengawal unsur yang ada dalam dirinya. Unsur apakah yang dimaksudkan, anda perlu baca untuk mengetahui.

Novel ini akan menyambung kisah perjuangan Ariki dalam menengakkan kebenaran dan menumbangkan kezaliman pemerintahan ayahandanya sendiri. 


p/s: Novel Samurai Melayu juga dah dibuka untuk pre-order.

2. KATSURO

Karya penulis novel TERORIS, saudara Syauqie MK. Novel ini terbitan Pukat Pikat Press bakal keluar di  PBAKL 2018. Dengarnya novel ini gabungan kisah romantis +  drama + misteri. Erm, macam mana agaknya tu, boleh follow FB page Pukat Pikat Press untuk dapatkan maklumat lanjut. Penulis ada memberi tahu, manuskrip novel ini telah tersimpan hampir 20 tahun, oh lama tu, mesti sesuatu yang istimewa. 

Bukan itu sahaja, penulis ini juga tengah ligat menulis 3 lagi manuskrip beliau yang bakal terbit iaitu  1.#KerisLongLeh  2.#KrisisCharlie #JanganCariPasal 3.#Sindiket

p/s: KRISIS1-LARI MANAP LARI juga merupakan hasil karya beliau.




3. RANEA

Sebuah novel fantasi sci-fic thriller. Gabungan yang menarik oleh penulis saudara Khairi Mohd. Bakal terbit pada Feb 2018 dan anda boleh baca bab awal novel ini di FB Page NovelKasyaf . Penulis memberi peluang untuk kita membaca bab awal, sekiranya novel ini kena dengan selera anda, boleh terus dapatkan dari penulis sendiri.




4. SCARLETT



Novel terbaru karya penulis Sha Hanim Ramli. Jika anda pernah membaca novel-novel beliau seperti Kitab Lama, Teori X, Cincin, pasti tidak sabar menantikan buah tangan terbaru beliau. Scarlett bakal terbit tidak lama lagi.

Kitab Lama bergenre sejarah, fantasi dan aksi. Disaat ramai penulis wanita berlumba menulis genre cinta pasangan kekasih mahupun suami isteri, penulis bernama Sha Hanim Ramli ini menulis tentang perjuangan bangsa, pengorbanan demi tanah air tercinta dan keluarga, percintaan berlandaskan syariat dan adab sopan yang semakin terhakis. 

Agak kagum dgn plot dan olahan cerita yg cukup menarik dan mengasyikkan. Ternyata penulis tidak menulis semborono tetapi membuat kajian secara terperinci terhadap fakta-fakta sejarah yang terdapat dalam novel ini. Jadi, memang tidak sabar menanti novel terbaru beliau.

5. PAKATAN BAWAH TANAH (ANEKDOT)


Gabungan 20 kisah mantap dari 20 orang penulis dari seluruh Malaysia. Penulis yang terlibat sudah pun memuat naik teaser dari anekdot ini di FB masing-masing. Buku ini sudah siap dicetak. Baca teaser yang dimuat naik oleh penulis-penulis ini memang tidak kering gusi. Pasti kelakar habis, jadi anda boleh dapatkannya segera.

Order di instagram @booklabenterprise pun boleh. Gerenti berbaloi!


6. PEARL

Karya terbaru Shirod Shukri penulis novel Iman Inbox. Kali ini tampil dengan novel terbaru PEARL. Kisah Pearl Ratna dan Rayn. Penulis ada upload bab awal di wattpad. Jadi anda boleh baca dan kalau suka boleh dapatkan novel terus dari penulis. 



PEARL

"You define your own happiness. Kita tak perlukan lelaki yang sesuka hati tarik rasa bahagia kita semudah macam tu! Kenapa perlu bersedih hanya kerana seorang lelaki yang tak mahukan kita?” Ya Pearl, kenapa? Kenapa? Dan kenapa ayat-ayat ini ibarat lontaran ayat penyedap hati kepada diri sendiri? 

Kali ini Pearl Ratna kembali ke Melbourne dengan misi khas. Bagi Pearl, sejarah lama membuatkan dia lebih berhati-hati menyusun lipatan perasaan. 



RAYN

“Dia... interesting.” Rayn tersenyum. “Dia macam ada... ada style tersendiri. Macam luar biasa sikit, tak macam yang biasa-biasa. She’s... a gem. I could sense that.”

Reynolds Hanafi, kalau sudah jatuh suka, suka sungguh-sungguh. Kalau sayang, sayang dalam-dalam. Tapi jaga-jaga. Kalau lelaki ini benci, benci sampai mati juga.




7. PLASMA


Novelis Maya Iris bakal terbit dengan novel thriller berkisarkan jenayah colar putih yang diberi judul PLASMA. Jika anda baca teaser novel ini yang dikongsikan oleh penulis, ada darah, belut, wang, kecantikan dan macam-macam lagi. Apa kaitan semua ini, akan terjawab bila anda baca sendiri novel PLASMA. Maklumat lanjut boleh lawati FB Fan Page Maya Iris

Selain itu, penulis juga bakal terbit dengan 2 lagi novel terbaru Paradoks dan Artifak. Bila? Sila ikuti perkembangannya di FB Fan Page beliau. 




8. Karya Asmah Hashim

Anda pernah baca novel beliau Aduh, Pening!  😥😣😢😓😔😕 .Kisah hidup Ikmal, Aleeya dan Nadia yang penuh liku. Aleeya ingatkan bila dia sudah berkahwin, semua masalah selesai. Tidak ada lagi suara-suara sumbang bertanya bila mahu makan nasi minyak. Rupanya, dugaan besar menanti. Nadia bekas isteri Ikmal datang nak rujuk kembali. Katanya demi anak-anak. Hidup Aleeya jadi huru-hara. Puas dia cuba menepis segala cabaran yang datang, namun tidak berjaya. Akhirnya dia mengambil keputusan untuk mengalah. Melepaskan Ikmal supaya kepalanya tidak pening lagi. Tapi hidup tidak seperti yang dijangka. Aduh, pening!!!



Penulis ini bakal keluar dengan buku terbarunya. Bukan 1 tapi 3 buah untuk bacaan peminat setia diluar sana. Kali ini buku beliau akan diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka.

1) Neraca Nisa - DBP (Novel Dewasa)
2) Terima Kasih Ibu - Antologi Cerpen Kanak-kanak- DBP
3) Legasi Bonda- Antologi Cerpen - DBP.



9. Cinta Undercover

Penulis anekdot Awek-Awek Sengal kembali lagi. Kali ini lebih mantap, lebih cun dan lebih kurus...hehehe itu yang penting. Nampaknya AAS bakal mengorat seorang abang macho yang kelihatan seperti Salman Khan. Siapakah abang macho ini dan AAS mana yang berjaya menambat hatinya. Keh,keh,keh...nantikan kemunculan Cinta Undercover April 2018 ini. Follow rapat-rapat update mereka di Facebook.





10. Sanggul Ular

Anda sudah dapatkan dan baca novel seram Uwan Konah? Novelis Haida Hassan bakal kembali dengan novel seram terbaru berjudul Sanggul Ular. Pasti anda semua tidak sabar menantikan novel ini yang bakal diterbitkan oleh Dear Novels. 

11. Tajul Zulkarnain

Nampaknya penulis psiko thriller ini memang mempunyai banyak idea. Mula dikenali dengan novel Dari Tanah ke Tanah, beliau tidak lagi menoleh ke belakang. Terus fokus pada bidang penulisan dan sehingga kini telah ada 4 buah novel. Beliau juga telah meneroka genre baru iaitu seram dan novel yang bertajuk Bertarung Dengan Syaitan.



Bila kami tanyakan kepada beliau, manuskrip yang bakal terbit, nah!!! 8 terus dia bagi. 

Kesumat
Hutan
Lari
Ikut
Pulang
Khianat
Bertarung Dengan Syaitan Siri#2
Mental II

12. Pazuzu Syaitan Purba





Antara buku-buku lain yang bakal terbit pada tahun 2018

  • Antologi Komplot Seram & Thriller Sewang 


  • Kembara Sufi : Permulaan Sebuah Cerita - Kisah seorang pemuda bernama Sufi mempunyai kebolehan berhubung dengan 5 alam - Alam Kayangan, Alam Jin, Alam Bin, Alam Hin dan lain-lain. Kisah-kisah perang berlaku di setiap alam mencari dan menjaga jiwa paling suci. Menarik kan. 



p/s: Team TheUlatBuku mengucapkan terima kasih kepada semua penulis yang sudi berkongsi gambar dan informasi tentang novel terbaru mereka. 

*kami akan mengemaskini list ini dari semasa ke semasa. Informasi ini kami dapatkan secara terus dari penulis di FB mereka.

Comments

Popular posts from this blog

5 Novel Seram Melayu Wajib Baca.

5 novel action thriller melayu yang patut anda baca.