Posts

Showing posts from May, 2018

Book Review #24: Impian Jalanan

Image
Tajuk: Impian Jalanan
Penulis: Teme Abdullah
Tahun Terbit: 2018
Terbitan: Iman Publication



Impian Jalanan merupakan sebuah buku motivasi yang dikarang dalam bentuk kisah hidup seorang insan yang bernama Iskandar. 
Kisah bermula dari Iskandar di sekolah rendah hingga dia bekerja. Cabaran dan dugaan bagaimana dia melalui semua liku hidup dan berusaha mencapai apa yang dia impikan.
1) Bila engkau di khianati oleh kawan baik sendiri, apa yang akan anda lakukan? Pada aku itu dugaan yang sangat hebat pada seorang kanak-kanak seusia dengan Iskandar. Aku sendiri tidak pasti, apa yang bakal aku lalukan sekiranya aku dalam situasi tersebut. Sedih? Kecewa? Itu sudah pasti, tapi apa yang menggagumkan bagaimana Iskandar bangkit dan bertekad untuk bertanding lagi pada tahun hadapan dengan mengambil langkah-langkah pencegahan supaya kejadian sama tidak berulang lagi. Ya, belajar dari sejarah hitam dan ambil pengajaran. Itu yang dia lakukan.
2) Apa yang perlu dilakukan sekiranya kita serba kekurangan? Menye…

WARNA WARNI PBAKL2018 - GENG THEULATBUKU

Image
Assalamualaikum. Hai Geng TheUlatBuku!
Harap korang happy di samping buku-buku kegemaran. Dah pergi PBAKL2018 ke? Kalau dah, bestkan. Banyak tak korang shopping buku kali ini. Admin beli banyak juga lah buku, itu pun kalau ikutkan ada lagi yang tak beli sebab tak jumpa booth. 
Admin rasa macam ada satu bilik yang tertinggal dalam misi memburu buku pada PBAKL kali ini. Maklumlah, 4 tingkat dan pengunjung boleh tahan ramai walaupun admin pergi hari kerja. Macam biasa memang tak gemar sangat bersesak pada hari cuti. Jadi as usual, sanggup ambil cuti untuk ke PBAKL kali ini. Rugi pulak rasanya. Takpe lah, nanti beli lain kat kedai atau order online je.
Tahun 2018 ini, admin dah terjatuh hati dengan buku hasil terbitan PorengKertas Publication. Eh, jangan risau, buku penerbitan lain masih di hati, cuma ini first time admin beli dan baca buku terbitan mereka. Guest what! It awesome. Nanti admin tulis review ya pasal buku yang admin baca tu.
Dah la membebel, apa kata korang layan gambar-gam…