#throwback: Perhimpunan 1000 Penulis 2017

Assalamualaikum semua.

Nak buat juga entri #throwback ni. Masa event ni berlangsung blog kami belum siap, ni yang buat throwback...hehehe

Siapa pergi PERHIMPUNAN 1000 PENULIS di PBAKL2017??? 

Kalau pergi, kita geng. Entah - entah duduk sebelah...hahahaha. Yelah tak kenalkan nak buat macam mana.


Ramai juga yang sertai perhimpunan ni. Pendaftaran dibahagikan mengikut nombor giliran yang telah diberikan sebelum peserta datang. Dapat no giliran yang 600 ke atas bagus juga. Nak tahu kenapa, barisan pendek, jadi cepat. Untung kami...hehehe




Tajuk Forum: Aprisasi dan masa depan sastera di tangan generasi muda

Antara penulis popular tanah air yang datang dan menjadi ahli panel dalam salah satu segmen semasa perhimpunan ini - Fahd Razy (Cakar Ayam Doktor), Hilal Asyraf (Pemburu, Suri Hari Encik Pembunuh), Saharil Hasrin Sanin (Cerpen - cerpen patah hati) , ZF Zamir (Thukul Cetak)

Zamir - "Ini bukan zaman tunggu, ini zaman buat" Kebanyakkan kita sekarang asyik rajin pergi ke bengkel untuk belajar. Betul, kita perlu belajar, tapi sampai bila. Katanya minimum 3 bengkel penulisan pun dah cukup, kemudian kita perlu mula menulis, jika tidak apa yang kita belajar akan sia - sia. Kita akan terus belajar tanpa menggunakan apa yang telah dipelajari. 



Tajuk Forum: Penulis Merentasi Sempadan dan Generasi

Gina Yap (Malaysia), Abdul Razak Panaemalae (Thailand),Isa Kamari (Singapura), M.Aan Mansyur (Indonesia)

Forum ini menarik, di mana kita dapat mendengar pengalaman penulis dari negara jiran kita. Penulis dari Thailand adalah seorang pensyarah di universiti. Agak memeranjatkan kerana beliau sangat fasih berbahasa melayu. Seperti yang kita ketahui, Thailand adalah sebuah negara yang menitik beratkan bahasa Thai. En Abdul Razak menceritakan bagaimana beliau mempelajari bahasa melayu dengan usahanya sendiri.

Begitu juga dengan penulis dari seberang (Indonesia), Aan Mansyur suka menulis puisi. Dia banyak belajar dari penulis - penulis terdahulu dan dari situ minatnya berkembang. Beliau menjadi lebih dikenali setelah berkolaborasi dengan penerbit filem Ada Apa Dengan Cinta 2. Puisi dalam filem itu diambil dari buku puisinya "Tidak Ada New York Hari Ini."

Credit: femina.co.id

Isa Kamari penulis tersohor dari Singapura pula berpendapat bila mana buku - buku beliau diterjemah ke bahasa lain merupakan satu penghargaan yang sangat tinggi. Novel "Satu Bumi" telah diterjemah ke bahasa Mandarin pada tahun 1999 menggunakan judul "Yi Pien Re Tu". Ini adalah salah satu cara bagaimana penulisan boleh merentasi sempadan bahasa. Buku - buku lain yang turut diterjemahkan kepada bahasa inggeris ialah Rawa, Memeluk Gerhana dan Duka Tuan Bertakhtaisa-kamaris-books-on-singapore-from-malay-to-english




Forum ke -3 : Adaptasi Novel ke Filem
Pengerusi: Zabidi Mohamed (Catatan Penglipur Lara Sang Majistret)
Ahli Panel: Ramlee Awang Murshid (Malaysia) & Trinity (Indonesia)


Siapa tak kenal Tuan Ramlee Awang Murshid, penulis novel thriller no 1 Malaysia. Karya beliau yang terkenal seperti Tombiruo, Sunan, A.D.A.M, Mandatori dan banyak lagi. Seperti yang umum tahu, novel beliau Tombiruo dalam proses diadaptasi ke filem. Ramai peminat yang tertunggu - tunggu tayangan filem ini. Bakal keluar di pawangan berhampiran pada Oct 2017. Jadi beliau menceritakan pengalamannya semasa proses menghasilkan filem ini. "Ini bukan satu kerja yang mudah, banyak kali perbincangan dijalankan, saya faham, director tak faham. Director faham, saya pulak tak faham". petikan kata - kata beliau semasa forum ini berlangsung. Menurutnya banyak plot dari novel yang ingin diangkat menjadi filem tapi tidak semua dapat dilakukan. 

Begitu juga dengan Trinity, travelognya "The Naked Traveler" sudah diadaptasi menjadi filem. Beliau juga melalui pengalaman yang serupa, sebelum filem ini berjaya direalisasikan. Perbincangan demi perbincangan dilakukan untuk menghasilkan script filem yang dipersetujui oleh semua pihak. Apa yang penting kata Trinity, beliau ingin memastikan jalan cerita filem itu menepati kisah sebenar yang dilalui dan diceritakan dalam travelognya. Jika ingin mengetahui lebih lanjut tentang travelog ini boleh lawati blog Trinity


Perhimpunan yang memberi banyak manfaat, informasi dan peluang untuk berjumpa dengan penulis - penulis dari segenap pelusuk daerah di Malaysia. Wajar diteruskan dan mungkin bilangan yang menyertainya akan bertambah dari 1000 ke 2000. 

Comments

Popular posts from this blog

Book Review #9: Bibik Milenium

Book Review #13: Gerak Gempar

Book Review #11: Uwan Konah