Book Review #12 (Part 1) : KRISIS 1 - PERTAMA

Tajuk: KRISIS 1 - PERTAMA
Penulis: Ahmad Rizvan
ISBN: 978-967-14459-6-9
Terbitan: Tebook Press
Tahun terbitan: 2017
Kategori: Aksi / Thriller

PERTAMA. Masih tidak mengerti apakah relevannya tajuk ini dengan jalan cerita. Dua kali saya ulang baca bagi mencari jawapan kepada persoalan tersebut Adakah kerana itu tugasan pertama Safri? Atau kerana The Monsta yang pertama seumpanya? Hanya penulisnya saja yang mampu merungkaikan misteri di sebalik judul yang diberi.Ahmad Rizvan bukan calang - calang novelis dan ini bukan hasil nukilannya yang pertama. Anda dah baca TEMPUR? Itu merupakan hasil karya penulis yang sama, cuma menggunakan nama pena yang berbeza. Kenapa? Hanya tuan empunya badan ada jawapan.

Safri baru sahaja menamatkan latihan dan telah lulus cemerlang dalam ujian sebagai seorang pengawal peribadi profesional di syarikat Perisai Anda Sdn Bhd. Tugasan pertamanya menjadi driver kepada seorang hartawan bernama Paulo Martinez. Pada awalnya dia cuba menolak bila mendapat tahu yang kerjanya menjadi driver + bodyguard kepada anak Pablo iaitu Elisa dan Rosa. Safri kurang selesa menjadi penjaga kepada 2 orang kanak - kanak ini. Bagaimanapun, Tuan Syed bijak memujuk dengan menawarkan Safri menggunakan satu aset hebat milik syarikatnya  - The Monsta.

Aksi kejar mengejar dan tembak menembak antara orang suruhan Juan dan Safri memang mendebarkan. Semuanya berlaku dengan cepat . Seperti kebanyakkan filem aksi, hero perlu berfikir dan bertindak pantas. Pantang leka, pasti akan di serang musuh. Jalan cerita pula kemas dan tersusun.

Cuma untuk penambahbaikan saya rasa kena tambahkan scene bagaimana Safri selamatkan Rosa. Di muka surat 54 & 55 terasa seperti ada sedikit melompat bila tiba-tiba Rosa telah berjaya diselamatkan dan berada dalam kereta bersama Elisa.

The Monsta salah satu watak penting yang mempunyai keupayaan A.I (Artificial intelligence). Kalau filem Iron Man ada  Jarvis, The Monsta  pula ada Jebat. Saya suka dengan penggunaan nama Jebat menampakkan kehebatan orang melayu.

 "Hello Kasim, wake up The Monsta"

Dialog pendek ini telah mampu membayangkan keterujaan dan kehebatannya. Sayang seribu kali sayang, bila tiba di klimaks cerita ada pula kelemahan yang dipertontonkan. Sebenarnya apa yang penulis sampaikan dalam scene ini adalah realiti yang berlaku. Mereka yang bekerja dalam bidang IT memang sedia maklum situasi sebegini - "Main server is offline" "I need a valid internet line" .Cuma dalam buku berilah ruang kepada pembaca supaya berimaginasi lebih sikit, so we can escape from reality once in a while.
Bagi saya tidak ada salahnya  The Monsta diceritakan sebagai satu prototaip amat hebat. Jika kita lihat filem luar negara, semua yang mereka cipta adalah yang terhebat. Contoh filem Armagedon, hanya mereka saja mampu menyelamatkan dunia dengan mesin gerudi ciptaanya. Jadi prototaip The Monsta perlulah sehebat dan segah namanya. Lagi satu, The Monsta kan buatan tempatan, sepatutnya Jebat bertutur dalam bahasa melayu… barulah nampak hebat…hehehe.

Good job bro! Tak sabar tunggu karya anda yang seterusnya. 

No comments:

Post a Comment

Ingin baca E-Book secara percuma? Ini aplikasi yang anda boleh muat turun.

Aplikasi e-book kini menjadi alternatif kepada pembaca buku. Selain dari mudah untuk dibawa ke mana saja, e-book juga menjadi pil...