Book Review #13: Gerak Gempar

Tajuk: Gerak Gempar
Penulis : Norden Mohamed
ISBN: 978-967-13987-1-5
Terbitan: Layar Minda Publications
Tahun Terbitan: 2017


Puas hati. Itu perkataan pertama muncul difikiran bila muka surat terakhir habis dibaca. Segala persoalan berjaya ditutup dengan kemas. Tiada lagi tanda tanya yang berlegar difikiran. Kisah Fariz Zafar, Datuk Rauzah, Jeffri Zain dan rampasan kapal Lancang Kuning disudahkan dengan sempurna. Tahniah kepada penulis novel Gerak Gempar Tuan Norden Mohamed.

GERAK GEMPAR sebuah novel aksi berkaitan dengan jenayah colar putih. Krisis tercetus bila pelayaran kapal Lancang Kuning diserang sekumpulan lanun Somalia yang dikenali sebagai Bad Holac. WALI 9 serta-merta dikumpulkan bagi menangani krisis besar ini. Mereka mengumpul maklumat dari jabatan masing - masing bagi merangka operasi untuk menyelamatkan kapal Lancang Kuning."Jom LIKE page kami D'ulatbuku. Banyak info menarik tentang buku akan kami kongsikan"

Bagi Extron Corporation, kejadian itu menjadi satu peluang baik untuk mereka  merampas kembali kontrak daripada Malpetro Malaysia. Abram William merancang untuk mengeskpoitasi situasi ini bagi memburukkan lagi keadaan Malaysia. Apakah muslihat yang bakal diatur oleh CEO Extron Corporation akan berjaya? Apa pula strategi WALI 9 dalam misi menyelamatkan Lancang Kuning dan Pegawai Operasi Malpetro Datuk Rauzah?

Novel ini penuh dengan konflik yang muncul setiap kali kita rasa penyelesaianya semakin hampir. Naskah setebal 510 mukasurat ini tidak pernah memberikan ruang untuk pembaca hidup dengan tenang. Selepas satu watak, wujud pula satu karekter lain yang berkait hinggakan ada sedikit kegusaran bagaimana cerita ini bakal berakhir.


Jangan terlalu awal membuat andaian kerana penulis ini bijak bermain dengan plot cerita yang direka. Saya begitu kagum dengan kesudahan bagi semua watak yang wujud. Pada mulanya saya ingat penulis akan mematikan begitu saja watak yang kurang penting. Watak Rock Robson, Wehliye, Saleem dan Gluke Chayim memainkan peranan besar dalam keseluruhan cerita. Supporting character ini wujud bagi menguatkan storyline dan telah ditamatkan dengan sempurna.

Terdapat satu plot dimana penulis menceritakan dan menggambarkan aksi kejar mengejar semasa anggota BISIK melarikan Datuk Rauzah dari kem lanun. Di minda telah terbayang visual tersebut seperti dalam sebuah filem "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull". Babak di mana mereka dikejar oleh agen Soviet berebutkan Crystal Skull.
Buku ini berjaya membawa minda kita mengembara merentasi dunia walaupun jasad sebenar hanya kekal di atas sofa empuk. Di awal cerita pembaca diterbangkan ke Kwanza, wilayah Tenggara Afrika. Kemudian ke Amerika untuk bertemu dengan "The Group". Setelah itu dibawa ke Mesir untuk berkenalan dengan Jeffri Zain sebelum kembali ke Malaysia untuk bersama WALI9.

"A book is a magical thing that lets you travel to far-away places without ever leaving your chair - Katrina Mayer." Begitulah ibaratnya pengembaraan merentasi dunia tanpa perlu renew passport dan beli tiket kapal terbang. Jimat kan..hehehe

Cuma bila tiba di 5 bab terakhir, tahap keterujaan membaca mula menurun. Mungkin ini terjadi kerana penyelesaian untuk konflik utama telah terjawab lebih awal berbanding dengan sub-konflik. Aksi still ada, cuma bila dah tahu apa terjadi pada kapal Lancang Kuning, aliran adrenalin mula perlahan. Walau bagaimanapun, sebagai pembaca saya puas hati dengan novel ini.

Gerak Gempar berjaya menghidangkan aksi yang mendebarkan, menyuntik emosi yang tidak dijangka dan konflik yang jitu.

Good job Tuan!!

2 comments:

  1. Salam. Terima kasih di atas komen yang menaikkan semangat saya untuk terus menulis. Boleh tak saya boost reviu ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam tuan...kami beri sokongan kepada penulis tempatan... silakan boost reviu ini...

      Delete

Ingin baca E-Book secara percuma? Ini aplikasi yang anda boleh muat turun.

Aplikasi e-book kini menjadi alternatif kepada pembaca buku. Selain dari mudah untuk dibawa ke mana saja, e-book juga menjadi pil...