Book Review #12 (Part 2): KRISIS 1 - LARI MANAP LARI

Tajuk: KRISIS 1 - LARI MANAP LARI
Penulis : Syauqie MK
ISBN: 978-967-14459-6-9
Terbitan: Tebook Press
Tahun Terbitan: 2017

"LARI MANAP LARI" seperti tajuknya begitulah yang dirasakan sepanjang proses pembacaan mini novel  ini. Terkejar - kejar mencari jawapan kepada misteri yang tersembunyi. Plot cerita yang teratur, mudah difahami dan jalan cerita yang lancar seperti pemanduan di highway PLUS Utara - Selatan.



Ini kisah tentang Manap seorang ketua gangster di Pulau Mutiara @ dikenali sebagai Tok Ayah Manap. Kumpulannya digelar Geng 304 dan berpegang teguh kepada prinsip "NO to DRUG". Setiap ahli baru yang ingin menyertai gengnya perlu melalui ujian kesihatan. Dah macam minta kerja dengan kerajaan je, kena pergi medical check-up. Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengah hari. Begitulah nasib malang Manap bila orang kepercayaannya Din Botak telah berpaling tadah. Jadi apa yang Manap perlu lakukan untuk selamatkan dirinya dari semua masalah ini.

"Jom LIKE page kami D'ulatbuku. Banyak info menarik tentang buku akan kami kongsikan"

Penulis menggunakan POV 1 dalam cerita ini, jadi watak utama adalah penulis sendiri dan Manap. Semasa majlis pelancaran novelnya yang pertama (TERORIS kot),  novelis menerima nota dan SMS misteri dari seseorang yang inginkan dia menulis sebuah manuskrip baru. Dia akan dibayar 100K, wow banyak tu siapa lah yang baik hati. Lebih mengejutkan bila pendahuluan RM25K telah dimasukkan ke akaun banknya serta-merta.



Kebenaran ingin dibongkar, jadi beliau mengambil keputusan untuk menerima tawaran tersebut. Jadi pertemuaan pertama dengan si misteri ini diatur. Di sini banyak kisah lalu telah diceritakan dan antaranya satu plot imbas kembali bagaimana upacara penerimaan ahli baru dilakukan. eeee memang nak muntah rasanya. Boleh tak bagi minum air oren ke, sirap limau ke. Loya betul. Korang kena baca baru rasa apa yang aku rasa. Masa tulis review ni pun kepala aku pening teringatkan plot tersebut.

Jadi kalau korang nak tahu cerita apa yang bakal ditulis dan bagaimana Manap merancang untuk selamatkan diri, sila baca buku ini. Buku ini dibeli masa PBAKL2017 bulan Mei yang lalu. 

Sedikit komen sebagai penambahbaikan. Dari sudut pandangan seorang pembeli, merasakan cover novel kurang menarik dan terlalu simple. Sekali pandang, gabungan warna oren dan hitam kurang menyerlah. Mungkin design ini dipilih untuk menggambarkan kisah hitam dalam ketiga - tiga cerita. Namum begitu, perlu masukkan sedikit elemen yang lebih menyerlah sebagai ciri tumpuan pada cover. Bila baca sinopsis kat belakang buku baru rasa ada daya tarikan untuk beli.



Seperkara lagi yang editor patut titik beratkan ialah ketepatan ejaan dalam buku. Terdapat sikit kesalahan yang ditemui sepanjang bacaan (BAB7, m/s 189). Dalam cerita "Lari Manap Lari" ada satu saja, jadi tidaklah mencacatkan pembacaan.

Sekiranya kesilapan ejaan ini terlalu banyak, ia mampu menggangu tumpuan pembaca. Kalau tak sempat nak semak ejaan, boleh minta kami tolong semakkan...hehehe

Selain pada itu, cerita ni memang best, laju dan penulis memang hebat dalam mencipta cliff hanger bagi memastikan pembacanya mengikuti cerita hingga ke muka surat terakhir. Sedikit tips, jawapan kepada konflik yang di lalui Manap sebenarnya telah diberi jawapan awal - awal lagi. Pastikan bila baca beri tumpuan kepada semua watak yang ada kerana setiap satu dari mereka memainkan peranan penting bagi menyempurnakan cerita ini.

Anda dah baca TERORIS? Ini penulis yang sama, novel tu meletop kot. Kalau belum baca, boleh dapatkan di bukuso. Sekarang tengah ada sales, baik beli cepat sebelum kehabisan.

Prekuel buku TERORIS bakal keluar tak lama lagi...#SINDIKET. 

Syabas dan tahniah!!!

Comments

Popular posts from this blog

Movie Review: TOMBIRUO : Penunggu Rimba

Book Review #9: Bibik Milenium

Book Review #13: Gerak Gempar