Book Review #1: Nalar ~ Biar dia rasa, harga sebuah dosa.


Tajuk: Nalar ~ Biar dia rasa, harga sebuah dosa.
Penulis: Sharina Elisa
ISBN: 978-967-0990-11-8
Terbitan: S.O Publishing
Tahun terbitan: 2017
Kategori: Malay Fiction


Seperti biasa salah satu hobi saya ialah browse website publisher buku. Mencari sekiranya ada buku baru yang mampu menarik tangan untuk klik button 'BUY'. Hati tergerak nak buka website bukuso.com lepas nampak promosi kombo kat instagram diorang. 3 buah buku RM70 free postage....murah tu. heheheheh.

Scroll punya scroll ternampak lah buku ini - NALAR "Biar dia rasa, harga sebuah dosa". Uh....sentap ayat ni. Cerita misteri ke? Seram ke? Cover buku dah warna gelap, hitam, nampak bayang 2 orang dalam kegelapan. Cover buku ini macam ada ala - ala buku novel thriller english sikit, ada pagar kayu yang dah hampir reput. Satu persoalan timbul, ke mana hala tuju lorong gelap ini???


Buku nukilan Sharina Elisa dan diterbitkan oleh SO Publishing ini mengandungi 268 muka surat. Saya pertama kali baca karya penulis ini. Kenapa tajuk buku ni NALAR? Korang tahu apa maksud NALAR?

Bila sebut kisah berkaitan high-tech IT, secara automatik kita akan terbayang cerita seperti RoboCop, The Machines, Iron Man. Filem-filem ini berkisar tentang bagaimana teknologi telah berjaya mencipta sesuatu yang hebat dan menjadi rebutan pelbagai pihak. Sedikit sebanyak sebelum saya mula membaca, bayangan kisah sebegini telah berada dalam fikiran. Expectation saya agak tinggi pada buku ini.

Buku ini saya habis baca dalam masa lebih kurang 4 jam. Penggunaan bahasa yang mudah dan santai membantu pembaca memahami jalan cerita. Tahniah kepada penulis kerana berjaya membuat kesinambungan setiap bab terjalin dengan kemas. Prolog buku ini menarik dan ringkas. Apabila dibaca, ianya terus menekankan konflik yang bakal terjadi dan menimbulkan tanda tanya kepada pembaca.

Fella seorang kanak-kanak perempuan yang bijak, menjadi buruan Ghaffar bapa saudaranya sendiri. Ibu bapa Fella telah mengimplankan cip komputer ciptaan mereka ke dalam otak Fella. Dr. Imanina bertanggungjawab menjaga Fella setelah ibu bapanya dibunuh. Fella perlu dipastikan tidak dapat dikesan musuh.

Konflik dimana Fella terlihat email Dr. Imanina kepada pihak tentera. Perkara itu menimbulkan rasa kecewa dan sedih sehingga Fella cuba melarikan diri. Tetapi penyelesaian konflik itu ditamatkan dengan mudah apabila rumah mereka diserang. Sentuhan emosi disitu kurang menjadi.

Perkaitan antara Ibu bapa Fella dengan Dr. Imanina juga tidak jelas. Watak Dr.Imanina seolah - olah wujud secara terpaksa dan dia perlu memikul tugas menjaga cip dan Fella kerana Prof Farhan & Prof Amelia mati dibunuh. Plot pembunuhan dan bagaimana Dr. Imanina melepaskan diri tidak diceritakan. Sekiranya plot ini wujud, ianya akan menjadikan kisah ini lebih menarik.

Perbualan antara watak Fella dan Fathul tidak seperti kanak-kanak yang berusia 4 tahun. Hanya Fella yang diketahui sebagai bijak, petah berkata dan berfikiran tajam tetapi tidak bagi Fathul. Agak mengelirukan.

Apa motif cip itu dicipta, bagaimana ianya bermula dan apa akibat sekiranya cip ini jatuh ke tangan orang yang salah tidak dijelaskan dengan mendalam.

Jujurnya garapan cerita agak mendatar. Bagaimana pun masih ada ruang untuk penambahbaikan. Buku ini boleh di kategorikan buku sci - fi yang ringan, kurang istilah - istilah teknologi yang kompleks yang perlu dihadam oleh pembaca. Ada diselitkan unsur - unsur keagamaan, nasihat dan di pengakhiran cerita ada di selitkan kisah cinta.

Comments

Popular posts from this blog

Movie Review: TOMBIRUO : Penunggu Rimba

Book Review #9: Bibik Milenium

Book Review #13: Gerak Gempar