Book Review #4: Teroris ~ Aku Bukan Teroris

Tajuk: Teroris ~ Aku Bukan Teroris
Penulis: Syauqie M.K
ISBN: 978-967-0990-04-0
Terbitan: S.O Publishing
Tahun terbitan: 2016
Kategori: Action Thriller

Teroris, nampak tajuk pun dah boleh agak genre novel ni. Saya nampak buku ni atas meja office mate. Tertarik nak bertanya, best ke novel ni? Dengan muka excited dia jawab, "best, menarik cite action thriller." Nak pinjam boleh, saya tanya. Dia cakap tunggu dia habis baca dulu...ber huhuhuh la saya tunggu tuan punya habis baca. Malam tu kat rumah, sambil lepak depan tv tengok berita, tangan macam biasa pegang hp scroll instagram. Kawan - kawan post gambar makanan, baju, selfie standard lah kan. Tiba - tiba....geng geng geng instagram @lorongbuku post gambar "Teroris". Hati menjerit kegirangan...beli je lah dari berhuhuhu tunggu. Hehehe. Laju je PM untuk beli buku ni.

Akhirnya buku nukilan Syauqie M.K selamat sampai ke tangan saya. Buku ini setebal 524 muka surat, tapi ianya tidak berat kerana menggunakan kertas yang ringan. Jadi tak lah penat nak pegang dan baca kan. Buku ini diterbitkan oleh SO Publishing pada July 2016.

Cover depan buku ini mengingatkan saya pada drama korea Descendants of the Sun. Letupan yang berlaku masa Kapten Yoo Si Jin dalam satu misi penting di Afganisthan. Semua orang ingat Kapten Yoo Si Jin dengan Sarjan Jin Goo mati dalam letupan tersebut.



Ok, balik ke pangkal jalan "Teroris - Aku Bukan Teroris". Novel ini saya habis baca dalam masa 6 jam, memang tido lambat la malam tu. Tak mampu nak tido selagi buku ni tak habis baca. Esok kerja tapi masih tak sedar diri terus juga membaca sebab best sangat jalan ceritanya. Setiap akhir bab memang menimbulkan tanda tanya yang korang memang rasa nak kena sambung baca bab seterusnya. Nasihat saya untuk yang belum baca, sila baca masa hari siang pada sabtu atau ahad....hehehehe.

Sinopsis novel ini berkisar tentang kisah Safwan, seorang pegawai kanan Bank Kebangsaan Malaysia yang telah terjebak dengan satu pergerakkan rahsia. Dia dibawa masuk ke jemaah ini oleh kawan baiknya sendiri Kamal. Tujuan penubuhan jemaah ini adalah membangkitkan kembali kegemilangan Islam di bumi Nusantara. Namun, kepimpinan atasan seperti telah terbahagi dua. Salah satu pihak telah mula menyimpang dari tujuan asal kerana telah dikaburi oleh wang yang banyak. Safwan merasakan ada sesuatu tidak kena dan dia cuba mencari jawapan. Ustaz Hanif ada memberikan gambaran kepada Safwan tentang kepincangan kepimpinan di peringkat atasan. Dia menasihati Safwan supaya menyebarkan kebenaran dan cuba membawa ahli - ahli jemaah mengikut kepimpinan yang betul. Pergerakkan jemaah ini turut sama diekori oleh pihak berkuasa tempatan. Mereka cuba mencari bukti - bukti kukuh untuk mengagalkan operasi jemaah malangnya tidak menemui bukti yang sahih. Arisya ditugaskan untuk mengekori Safwan dan mencari maklumat lanjut tentang Kamal dan pergerakkan jemaah ini.

"Tan Sri, something very urgent comes up. National Security...yes...ok. Will see you."
Gagang telepon diletakkan. Arisya dan Safwan dipanggil masuk semula.
"Ok guys, get your facts and figures ready. Kita jumpa KPN sekarang!"
Arisya dan Safwan berpandangan, gugup.
"Ketua Polis Negara?"


Petikan dialog ini menggambarkan betapa kes jemaah misteri ini telah sampai ke tahap yang sangat serius. Apa yang dirancangkan oleh mereka telah menjadi isu besar dalam keselamatan negara. Safwan dan Arisya bakal menemui KPN untuk penjelasan lanjut. Kita sebagai pembaca pasti turut serta ingin tahu apa bukti dan fakta yang akan dirungkai oleh mereka berdua. Tak boleh nak bertangguh memang kena sambung baca untuk menjawab persoalan ini.

Penceritaan novel ini telah ditulis dengan kemas, plot yang di susun atur dengan baik. Setiap bab mempunyai "Cliff Hanger" yang sangat kuat sehinggakan saya memang tak boleh nak letak buku ni ke tepi hingga habis baca. Strategi dan plan yang untuk setiap rancangan dalam jemaah ada dijelaskan dengan detail. Ini membantu pembaca membina imaginasi dan mendapat gambaran seperti dalam filem aksi.

Jalan cerita dalam novel ini turut melibatkan isu pelbagai negara. Penulis mampu mengarap setiap situasi bersesuaian dengan keadaan negara tersebut. Novel ini juga banyak menyelitkan fakta - fakta sejarah dan secara tidak langsung mendidik pembaca itu sendiri. Kisah tentang sejarah Pattani serta perang gerila antara orang melayu Pattani dan polis Siam - Thai pada tahun 1948 menjadi salah satu sumber untuk menguatkan storyline Teroris.


Plot ringan tentang kisah pertemuan Safwan dan Arisya turut membantu perkembangan jalan cerita novel ini. Setiap plot wujud dengan tujuan tersendiri dan tidak hanya sekadar wujud secara sia - sia. Strategi bagaimana penjahat ini berhubung dijelaskan dan ini sangat menarik minat saya. Kesudahan cerita ditutup dengan rapi dan setiap persoalan akhirnya terjawab. Sebuah buku yang patut dimiliki.

Comments

Popular posts from this blog

Book Review #9: Bibik Milenium

Book Review #13: Gerak Gempar

Book Review #11: Uwan Konah